BOLIG, KØB, SALG, BOLIGKØB, FERIEBOLIGER

Webstedet kom til at overskygge jagten på STEDET

Flag 02-06-03 ~5 minutters læsning · 918 ord

Hvad ville du sige til, at vi hjalp dig med at få et sommerhus?

Det var denne bemærkning fra min far - vel en gang i begyndelsen af 2001 - der satte det hele i gang. Sammen med mit eget svar.

Tilbuddet, der selvfølgelig også gjaldt min bror, lægger ikke op til den store tøven, vil de fleste nok sige. Men tøvede, var lige præcis, hvad jeg gjorde. For straks tonede billeder af de senere års skatteministre frem på min indre tv-skærm i en mareridtsagtig parade, alt i mens ordet «ejendomsskat» rungede mere og mere djævelsk i min indre højttaler.

Samtidig mindedes jeg både danske politikere og økonomers udsagn om, at det i fremtiden bliver sværere og sværere for den danske stat at inddrive skatter på arbejdsindkomst, i takt med at flere og flere danskere arbejder, køber ind og flytter deres virksomheder uden for landets grænser.

Eller rettere: Jeg kom i tanker om samme politikere og økonomers løsning på det lille problem med den «uregerlige» befolkning: Læg en større del af skatterne over på fast ejendom. Huse kan danskerne nemlig ikke slæbe uden for skattefars rækkevidde!

Billedet stod nu helt skarpt på den indre linse: Den flotte gave kunne hurtigt blive temmelig dyr. Blot med betaling af en anden slags «terminer» ved et andet kasseapparat. Så det lidt utaknemmelige svar på det generøse tilbud faldt prompte:

Mange tak. Men skal sommerhuset pinedød ligge i Danmark?

Kvalt i information

Men hvor så? Nu var gækken løs! Jeg begyndte at læse artikler om udlandsdanskere i Jyllands-Posten og Børsen og alle de andre dagblade, jeg kunne komme i nærheden af. Samtidig fik svigermor og de «gamle» en opfordring til at holde øje med JydskeVestkysten samt Nordjyske Stiftstidende.

Flere hundrede artikler blev gennemtygget i foråret 2001. Men jo flere jeg fik læst, desto mere forvirret blev jeg blot. Det viser sig hurtigt, at det med prisen og skatten kun er to ud af en lang række forhold, som man bør tænke på. Og taler én ting i én artikel for at købe sommerhus ét sted, så taler den næste ting i den næste artikel med stor sikkerhed for at købe huset et helt andet sted.

Til sidst blev tvivlen så stor, at jeg valgte at søge tilflugt i det, som jeg kender til: Få alle tips kategoriseret og puttet i en database, så det er til at danne sig et overblik.

Ikke den store hjælp på nettet

På Internet var hjælpen om muligt lige så spredt. Der findes websteder og mailinglister for udvandrede danskere i forskellige byer, områder og lande, lige som man kan finde generelle informationer om de samme steder på nettet.

Hvis et websted en sjælden gang ikke fokuserer på et bestemt geografisk område, så handler det som regel om et emne, som ligeledes er for afgrænset til at give et overblik.

Og det er skam alt sammen ganske udmærket. Blot ikke hvis man først er i færd med at overveje at udvandre eller flytte til udlandet - og endnu ikke ved, hvor fingeren skal sættes på globusen.

Så under avislæsningen voksede en anden tanke sig næsten lige så stor som bunken af udklip og udprintninger: Jeg omprogrammerer databasen til et websted, hvor folk på ét sted kan finde mange gode råd om så mange sider som muligt ved at flytte til mange forskellige lande.

Der må være mange andre, som bøvler lige så meget med at hitte rede på det her!

Blev til på et strygebræt

I løbet af sommeren 2001 begyndte Internet-projektet efterhånden at overskygge det med at finde den bedste placering til familiesommerhuset. Og en af grundene kan selvfølgelig være, at jeg til dagligt arbejder som webmaster og IT-ansvarlig…

Webstedet må være klar til at gå i luften til efteråret, tænkte jeg.

Men den slags tager altid længere tid end beregnet. Og som tiden gik, voksede ambitionerne. Der skulle være mindst 1000 gode råd at hente, og brugerne skulle også selv have mulighed for at bidrage med egne erfaringer, inden webstedet blev offentliggjort.

Så efteråret gik - og vinteren med. Mange weekend-dage var jeg således at finde i familiens soveværelse, fordi parcelhuset (endnu) ikke tæller noget arbejdsværelse. Her var jeg sat godt til rette bag pc-tastaturet, som igen stod på det til lejligheden opstillede hæve-sænke bord: Vores strygebræt!

Udvandrerne.dk blev til i soveværelset
Det tog trekvart år at opbygge Udvandrerne.dk - design- og indholdsmæssigt. En del af arbejdet foregik - i mangel af arbejdsværelse - ved strygebrættet i familiens soveværelse.

Først på forået 2002 var de 1000 tips lagt ind, og Frode Munksgaard gik i luften med den første omgang «Hammerslag» fra udlandet - nærmere bestemt Sydspanien.

Udsendelsesrækken skulle ikke være ene om at tilbyde gode råd til kommende udlandsdanskere, så den 8. april 2002 - to uger efter den sidste af udsendelserne fra det sydspanske - var det Udvandrerne.dk’s tur til at gå i luften på www.udvandrerne.dk.

Har stadig til gode at finde «stedet»

De gode råd - som webstedet rummer i dag - burde egentlig være grundlag nok til at blive overbevist om, hvordan anbefalingen til resten af familien skal lyde angående det med sommerhuset. Især når man selv har lagt de allerfleste af rådene ind selv.

Men nej. Desværre. Vi har stadig til gode at finde «stedet». Og selv om vi skulle komme så langt, er vi så helt modne til at springe ud i det?

Til gengæld ligger én ting helt fast: Når vi en dag får taget os sammen, vil sagen være grundigt belyst!

Forhåbentlig opnår mange andre at få den samme fornemmelse ved at besøge Udvandrerne.dk.

Skribentmail: