Lave priser, unikt kulturliv og kort afstand fra Danmark har tilsammen gjort det attraktivt for danskere at investere i lejligheder eller ejendomme i Berlin. Men man skal se sig godt for, da der er mange faldgruber forbundet med ejendomskøb i udlandet. Den bedste sikkerhed er at gå fornuftigt til værks.
Berlin er en af de hotteste storbyer for tiden, og det lokker mange danskere dertil. Først og fremmest fordi ejendomspriserne nogle steder er en fjerdedel af hvad de er i fx København. Men interesserede købere skal være opmærksomme på, at der er nogle væsentlige forskelle i forhold til i Danmark.
- Min erfaring er, at danskerne generelt er velinformerede om, hvad de er interesseret i, og hvilken bydel de vil bo i. Men de mangler viden om, hvad der kræves for at købe ejendom i Tyskland, og hvor de skal være forsigtige, fortæller advokat Jürgen Waldheim fra advokatkontoret Waldheim-Wilbert-Rauch i Berlin.
Pas på ejendomsmægleren
En af de væsentligste forskelle er ejendomsmæglernes rolle. I Tyskland er det altid køber, der betaler ejendomsmægleren, og mæglerens rolle er reelt set kun at vise ejendommen frem og føre køber og sælger sammen. Sager hvor flere ejendomsmæglere kræver betaling for den samme ejendom er ikke ualmindelige, og man skal være påpasselig som køber.
- Der kræves ingen uddannelse for at kunne slå sig ned som ejendomsmægler i Tyskland. Det udelukker selvfølgelig ikke, at der findes dygtige og seriøse ejendomsmæglere, men det betyder desværre, at der er en hel del brodne kar, siger Jürgen Waldheim.
Adskillige danskere har allerede brændt fingrene, og hvis ikke fremtidige købere er påpasselige, risikerer de også at blive snydt på det hektiske, berlinske boligmarked.
Notaren er nøglen
Nøglen til ejendomskøb i Tyskland er den såkaldte notar. Først når købsaftalen er underskrevet hos notaren, kan man regne med at ejendommen er købt. Man kan derfor risikere, at den ejendom, man gerne vil købe, bliver snuppet for næsen af én af andre købere. Notaren er partsneutral og kan derfor ikke rådgive hverken køber eller sælger.
- Man bør som hovedregel ikke stole blindt på ejendomsmægleren, da de primært er interesserede i at gennemføre et salg, og så er man selvfølgelig heller ikke sikret uvildig og redelig rådgivning. Før underskriften hos notaren er det derfor fornuftigt at få en advokat til at kigge købsaftalen igennem, og han kan også hjælpe dig ved selve mødet med notaren, fortæller Jürgen Waldheim.
Lad fornuften råde
Man skal såmænd ikke holde sig fra at købe lejlighed eller ejendom i Berlin, for byen er helt unik på mange punkter. Man skal blot være fornuftig, når man gør det.
Alt for mange lader sig forblinde af mæglerne eller af muligheden for at tjene hurtige penge, og så glemmer de at få ordentlig rådgivning. Ofte ender det med skuffelser og uforudsete meromkostninger, som sagtens kunne være undgået, fortæller Jürgen Waldheim.
Jeg har hjulpet mange danskere med at købe ejendom i Berlin, men jeg har også frarådet danskere at købe bestemte ejendomme, slutter Jürgen Waldheim.