FORBRUG, ØKONOMI, FØDEVARER

Spar store summer syd for grænsen

Flag ARTIKEL 14-10-12 ~3 minutters læsning · 509 ord

Der er mange penge at spare, hvis man køber sine varer i Tyskland. Selv om en køretur til grænsen koster både benzin, forplejning på turen, afskrivninger på bilen og eventuelt tabte arbejdstimer, kan man hurtigt tjene pengene hjem.

Tager vi eksempelvis en person fra København, som bruger sin fridag på at tage til Puttgarden i Tyskland for at købe mad- og drikkevarer, skal vedkommende kun handle for 2.070 kroner, før omkostninger og udgifter går i nul. I Danmark vil personen ifølge beregninger fra Jens Nyholm, cheføkonom i Spar Nord, skulle betale omkring 3.450 kroner for de samme varer. I beregningerne er det forudsat, at varerne er 40 pct. billigere i Tyskland end i Danmark.

»Men der kan sagtens være varer, som man sparer mere eller mindre på,« siger Jens Nyholm.

Og hvad kan man så få for 2.070 kroner syd for grænsen? Der er masser af muligheder, men her er nogle forslag:

Lægger man eksempelvis 24 dåser Carlsberg Cider i indkøbskurven, skal man betale 99,95 kroner ved kassebåndet i Bordershop i Tyskland. I Danmark koster samme vare 420 kroner. Man kan også købe 24 dåser Royal Pilsner i Fleggaard i Tyskland for 59,95 kroner og dermed spare 40 kroner i forhold til prisen i Danmark, hvor man tilmed ikke har medregnet panten på én krone.

Moms og afgifter

Den store prisforskel på varerne i Tyskland og Danmark skyldes moms og afgifter. Mens vi i Danmark har en moms på 25 pct. på stort set alle varer, er den som udgangspunkt 19 pct. i Tyskland. På fødevarer er den helt nede på syv pct. Samtidig spiller det ind, at Danmark fra årsskiftet hævede afgiften på øl og sodavand.

Danskerne er opmærksomme på de store besparelser, de kan få på deres varer i Tyskland. Ifølge en undersøgelse fra De Samvirkende Købmænd har næsten seks ud af ti danskere handlet øl eller sodavand på den anden side af grænsen i løbet af det seneste år.

»Det er de store besparelser på øl og sodavand, der lokker danskerne til Tyskland. Vi sidder ikke herhjemme og tænker, at vi skal til grænsen for at købe lasagneplader,« siger Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør hos De Samvirkende Købmænd.

Claus Bøgelund Nielsen mener, at afgifterne er den primære årsag til den stigende grænsehandel.

»Men derudover spiller det også ind, at der ikke er pant på dåserne i Tyskland. Det gør det alt andet lige mere bekvemmeligt for forbrugerne, at de ikke er afhængige af at skulle levere dåserne tilbage.«

Aftale om at betale pant i grænselandet

Danmark og Tyskland blev i 2009 enige om at indføre pant i grænsehandelen.

Aftalen går ud på, at danskerne skal betale pant, når de køber øl og sodavand i grænsehandlen, men at de til gengæld kan få panten refunderet tæt på deres bopæl i Danmark. De tyske og danske myndigheder er endnu ikke blevet enige om, hvordan ordningen skal udformes.

»Der er rigtig mange arbejdspladser på spil, fordi panten formentlig vil begrænse grænsehandelen. Derfor tager det tid at finde en ordning, hvor både Danmark og Tyskland er tilfreds,« siger Claus Bøgelund Nielsen.

Mere info: http://www.business.dk/oekonomi/spar-store-summer-syd-for-graensen