BOLIG, KØB, SALG, HYTTER

Fra i dag kan en halv mio. små sommerhuse opsiges

Flag 03-10-15 ~2 minutters læsning · 263 ord

Lige præcis i dag er det 25 år siden, at Øst- og Vesttyskland blev genforenet. Dermed er det i dag også for første gang muligt at opsige lejemålene bag den cirka halve million datscher, små sommerhuse, som blev gjort uopsigelige i 25 år efter genforeningen.

En datsche er kraftigt inspirerede af det russiske fænomen datscha, som blev kopieret lystigt i det gamle DDR. Det minder lidt om et kolonihavehus, men til forskel fra den danske «fætter» må ejerne bo i det, så meget de har lyst. De ejer dog kun selve bygningerne, mens grundene tilhører kommunen, en kirke eller private. Og det er grundejerne, som fra i dag har lov til at opsige deres lejere.

Den gamle kommunistiske partiavis Neues Deutschland har allerede været ude og advare om, at spekulanter vil trænge sig på, og at et stykke østtysk kultur nu risikerer at forsvinde. 23 af datscherne står dog på grunde, som der ikke må bygges på igen på grund af fredninger eller miljøet, så her sker der nok ikke noget.

Til gengæld er det ikke størrelsen på erstatningen, som udgør den største forhindring i forbindelse med nye projekter på datscher-grundene. Kompensationen til lejeren vil nemlig ligge fra DKK 150.000 og nedefter. Det er til gengæld ikke så dårligt, når man tænker på, at lejerne i gennemsnit er sluppet med at betale DKK 8,25 om året pr. kvadratmeter for de hytte-lignende sommerhuse.

En af dem er i øvrigt forbundskansler Angela Merkel, som dyrker jordbær og kartofler i sin 90 kvm store datsche i Hohenwalde, 90 km nord for Berlin, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: