De tyske boligpriser, der ellers har stået i stampe gennem årtier, er begyndt at stige med rask fart. Især i store byer som Berlin, München, Hamburg og Köln bobler boligmarkedet af en optimisme, der leder tankerne hen på den danske bolig- og friværdifest, der rasede med særlig stor styrke fra 2003 til 2006.
Alene i 2011 steg priserne i de fire største tyske byer med ni procent, og sidste år var der tale om et prishop på 11 procent. Fremgangen er fortsat i år, hvor der flere steder er tale om de største prisstigninger i 20 år.
Den historisk lave rente spiller en vigtig rolle for udviklingen, men eurokrisen har også fået mange rige tyskere og udlændinge fra især Luxembourg og Rusland til at købe fast ejendom i Tyskland, der er blevet betragtet som en sikker havn i usikre tider. Det fremgår af en analyse fra den tyske centralbank, Bundesbank.
Men frygten for inflation får også mange til at investere i fast ejendom. Det er især de enorme opkøb af obligationer, der finder sted hos Federal Reserve i USA, som mange tyskere frygter løber løbsk, og ender med en slags hyperinflation af den type, som Tyskland oplevede i 1920erne.
Flere stigninger i vente
De højeste boligpriser i Tyskland findes for tiden i München, hvor der skal betales tæt ved 32.000 kroner per kvadratmeter efterfulgt af 23.000 kroner i Hamburg og 22.000 kroner per kvadratmeter i Frankfurt am Main.
Det er en del mere end tidligere, men ikke specielt dyrt efter danske forhold, hvor priserne i København ifølge de seneste tal fra realkreditten er på 23.000 kroner per kvadratmeter for lejligheder.
»Endnu kan man da heller ikke tale om en boligboble i Tyskland. Priserne er steget meget på det seneste, men de vil sandsynligvis stige endnu mere i de kommende år. Så det kan ikke udelukkes, at det på et tidspunkt bliver et stort tema, at der måske kan komme en tysk boligboble, som kan briste,« siger seniorøkonom i Danske Bank Frank Øland.
Stramme udlejningsregler
De store prisstigninger på boliger har ført til stramninger af reglerne for udlejning i mange tyske byer. De tyske delstater har eksempelvis fået lov til at lægge et loft på 15 procent over, hvor meget huslejen må stige over de kommende tre år.
»Huslejerne i eksempelvis Hamburg er meget høje, og vi undersøger forskellige muligheder for at regulere dem,« siger Kerstin Graupner, der er talsmand for Hamburgs byudviklingskontor.
Mange nye borgere i Berlin
Huslejerne er især steget, fordi nybyggeriet af boliger har været mindre end befolkningsvæksten i de store tyske byer. Det er især et problem i Berlin, der med 3,5 millioner indbyggere er Tysklands største by. Her voksede indbyggertallet med hele 30.000 personer sidste år, og en endnu større vækst er ventet i år.
Bortset fra Schweiz har Tyskland gennem mange år været det land i Europa, hvor færrest mennesker ejer deres egen bolig. Men de hastigt stigende lejepriser er sammen med de historisk lave boligrenter ved at ændre på dette i Europas største økonomi.
München er da også ifølge en rapport fra PricewaterhouseCoopers sammen med Berlin blevet udpeget som de to bedste byer i Europa i år at købe fast ejendom i – lige foran London.