Ejere af en lejlighed i Berlin risikerer nu at blive mødt af et sagsanlæg af deres ejerforening, hvis de lejer deres lejlighed ud. Dermed skrider det økonomiske grundlag hos mange danskere og andre udlændinge, der har købt en lejlighed i Berlin med udlejning for øje.
Det er konsekvensen af en dom fra 2007. Den har ændret retspraksis og skabt en hel del usikkerhed på det berlinske lejlighedsmarked.
Problemet er, at det kan genere de faste beboere i en ejendom, hvis der kommer mange forskellige lejere - med hvad deraf følger af kufferter i opgangen - i en given lejlighed. Spørgsmålet er så blot, om man slet ikke må leje sin Berlin-lejlighed ud til nogen.
Så restriktive er de nye regler dog heller ikke, mener Jana Behlendorf og Trine Borre, som er henholdsvis advokat ved advokatfirmaet Bang + Regnarsen i København og ejer af firmaet Berlinmægleren. De vurderer begge, at det vil være i orden at leje sin lejlighed ud i begrænset omfang, når man samtidig undlader at annoncere for udlejningen på nettet.
Jana Behlendorf mener, at dommen skaber en gråzone. Hun råder derfor alle, som lejer deres Berlin-lejlighed ud, til at holde nøje regnskab med, hvem der lejer lejligheden og hvornår. Det er den bedste måde at ruste sig til en eventuel retssag på, mener hun.
Dommen rokker kun ved mulighederne for at leje ud i Berlin. Den berører f.eks. ikke udlejningen af boliger langs den tyske østersøkyst, fremgår det af artiklen.