FORBRUG, ØKONOMI, FØDEVARER

Danskerne køber flere fødevarer på den anden side af grænsen

Flag 15-09-24 ~2 minutters læsning · 275 ord

Hvor danskerne tidligere mest har taget turen til en grænsekiosk for at købe spiritus, øl og slik, så er de nu begyndt at lægge flere fødevarer i de tyske indkøbsvogne. Den store spiller i grænsehandelen, Fleggaard, kan således melde om en stigning i salget af fødevarer på 16 pct. fra sommeren 2023 til sommeren 2024. Og målt i mængder er stigningen endnu større, fordi priserne er faldet i perioden, fortæller Lars Mose Iversen, der er direktør i firmaet.

Den helt store højdespringer er olivenolie, som danskerne nu køber næsten dobbelt så meget af syd for grænsen end for at år siden. Men der også hentet langt mere ost, æg og kødpålæg samt ikke mindst en lang række kolonialvarer og toiletpapir hjem over den dansk-tyske grænse.

Forklaringen er bl.a., at Tyskland har lavere moms og afgifter. Det gælder især for fødevarer, hvor momsen lyder på 7 pct. i Tyskland mod 25 pct. i Danmark. Som om dette ikke var nok, har de danske politikere også valgt at lægge flere punktafgifter oven i hatten end deres tyske kolleger. Slutresultatet er, at hver gang der står 100 kroner på en dansk indkøbsbon, så går de 30 kroner til staten. Det får danskerne til at stemme med fødderne.

De danske poltikeres store kærlighed til skatter får ikke blot de danske priser til at overgå de tyske. De danske forbrugerpriser ligger således 49 pct. over gennemsnittet i hele EU, og det gør Danmark til unionens dyreste land at være forbruger i, fremgår det af Eurostat. Noget af det, som får de danske priser til at stikke helt af er bl.a. prisniveauet på fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: