OFFENTLIG, ADMINISTRATION, ØKONOMI, BUREAUKRATI

En fejlslagen by

Flag 23-12-16 ~2 minutters læsning · 293 ord

Berlin udmærker sig ikke blot ved, at dens nye lufthavn, Berlin Brandenburg International (BBI), nu er fem år forsinket - og stadig ikke færdigbygget. Den tyske hovedstad er generelt hårdt ramt af misregimente.

Mange andre byggeprojekter trækker også ud i evigheder. Bureaukratiet har kronede dage. Og skolerne ligger i nederst på de nationale ranglister. Dertil kommer, at byen har en gæld på DKK 440 mia. Arbejdsløsheden løber op i 9,7 pct. - kun delstaten Bremen ligger højere i Tyskland. Samtidig ligger hver femte af byens 3,5 mio. indbyggere på kanten af fattigdomsgrænsen.

En del af elendigheden kan tilskrives dårlig forvaltning. Det gælder bl.a. de dårlige skoler, mener Axel Plünnicke, der er medforfatter af en undersøgelse af uddannelsesniveauet i Tyskland. Han fremhæver f.eks. delstaten Baden-Württemberg, hvor der sker en systematisk indsamling af informationer om skolernes resultater, så man kan spore de gode og de knap så gode eksempler. Helt anderledes er det i hovedstaden, hvor der hele tiden er fokus på rammerne, og hvor skolerne er genstand for uendelige ideologiske diskussioner.

Den aktuelle flygtningestrøm fra Sydeuropa havde alle muligheder for at blive et område, hvor Berlin burde være i stand til at fremvise gode resultater og «Ordnung muss sein». Men selv om hovedstaden modtog langt færre flygtninge end for eksempel Bayern, så var den sydtyske delstat hver dag i stand til at ekspedere tusindvis af flygtningesager, mens køerne blot fortsatte udover synsfeltet i Berlin.

Administrationen af de forholdsvis få flygtninge i Berlin gik bl.a. i ged, fordi medarbejderne ikke kunne finde de relevante papirer. På et tidspunkt var kaos så udbredt, at der blev hyret ekstra personale ind - blot for at fremskaffe dokumenter.

Berlin er reelt en fejlslagen stat, lyder karakteristikken ifølge artiklen fra Christopher Lauer, der er medlem af Landdagen i Berlin.

Skribentmail: