VIRKSOMHED, ØKONOMI, LANDEJENDOMME, VINGÅRDE

Kan spare DKK 711.000 om året ved at flytte gården hertil

Flag 12-06-15 ~Et minuts læsning · 209 ord

Mogens Dall driver en gård med grise i landsbyen Bovrup, som ligger 10 km nord for Flensborg Fjord. Men det er en dyr fornøjelse. Hvis han flyttede sin gård på den anden side af grænsen, ville han spare DKK 711.000 - om året. Det har landbrugsrådgivningen LandboSyd regnet sig frem til.

Forklaringen er, at den danske stat stiller flere krav og kommer med flere økonomiske byrder, end den tyske gør. Bl.a. er Danmark hurtigere til at gennemføre EU-restiktioner på landbruget end Tyskland, fortæller Mogens Dall.

Derfor kunne Mogens Dall godt en gang imellem være fristet til at flage ud til Tyskland. Problemet er, at han driver sit fødehjem, og den slags kan ikke bare sådan lige flyttes. Desuden vil Mogens Dall have det skidt med at forlade Danmark, som han føler sig tæt knyttet til - og gerne vil bidrage til. Det får jeg bare ingen tak for, konstaterer den sønderjyske landmand, som trods forskelsbehandlingen på de to sider af grænsen formår at få sin danske gård til at give et mindre overskud hvert år.

Så heldige er mange andre danske landmænd dog ikke, fremgår det af artiklen. 15 pct. af alle danske landbrug er p.t. truet af konkurs, viser en opgørelse fra Seges, det tidligere Videnscenter for Landbrug.

Skribentmail: