BOLIG, GENERELT, BOLIGKØB, INTERNET, IT, LEJLIGHEDER

Leje eller eje??

Flag 04-02-08 ~3 minutters læsning · 505 ord

”Leje eller eje” er et spørgsmål mange stiller sig før de tager skridtet og flytter syd for grænsen. Og det er også et vigtigt spørgsmål at stille sig.

Man skal gøre op med sig selv om man ønsker at flytte midlertidigt eller mere eller mindre permanent, om man ønsker at finde huset med det samme, eller om man først vil ned og snuse lidt omkring og lære miljøet bedre at kende før det endelige boligkøb.

For mange er det et stort skridt at købe en bolig, især i et andet land. Men hvordan forholder det sig rent økonomisk?

Når man køber en bolig, så skal der selvfølgelig altid en udbetaling til, hvis man har finanserne i orden til det, er der jo ikke noget problem. Hvis ikke, kan man overveje muligheden med at optage 2 lån, et 80% lån og et 20% udbetalings lån.

Hvis man kigger nærmere på de månedlige udgifter der kommer efterfølgende, vil man opdage, at der ikke er den store forskel i beløbet uanset om man lejer eller rent faktisk udbetaler sin egen bolig. Bor man i en lejlighed, skal man betale det der hedder ”Wohngeld”, hvis man køber lejligheden, betaler man hele beløbet selv, hvis man lejer, bliver ”Wohngeld” som regel omlagt således, at lejeren betaler det meste, mens udlejeren betaler den lille del, som på ingen måde kan omlægges til lejeren. Så der vil ikke være forfærdeligt mange penge at spare den vej igennem. Ud over det betaler man afdrag på lånet, hvis man har købt lejligheden eller huset, ellers betaler man huslejen hvis man lejer boligen. Så er der forbrugsomkostninger som man også betaler selv uanset hvad, det er sådan noget som EL, internet, telefon osv., samt vand og varme hvis man bruger mere end a conto beløbet betalt gennem ”Wohngeld”.

Den største forskel mellem at leje og at eje er jo, at man ikke smider pengene ud af vinduet, men rent faktisk betaler for noget man selv ejer. Hvis man lejer en bolig og eksempelvis betaler 5000 kr. om måneden i huslejen i lad os sige 3 år så ender man faktisk med at have betalt 180.000 kr. i husleje efter de 3 år. Det er ikke små penge, og det er faktisk noget man kan købe en hel lejlighed for i Tyskland. Havde man i stedet betalt de 5000 kr. for sin egen lejlighed, ville man have betalt en god del af prisen ud.

Hvis man på et tidspunkt ikke ønsker at bo i boligen længere, og ikke har lyst til at leje den ud, kan man jo altid sælge den og få sine penge tilbage, og i mange tilfælde også tjene penge på salget. Så det kan godt være en god idé at tænke sig ekstra godt om før man underskriver den næste lejekontrakt, og overveje hvad der rent faktisk bedst kan betale sig.

For at man bedre kan tage stilling, er det vigtigt at kigge på boligpriserne, du kan evt. starte med at kigge på dem på den nye Flensborg Bolig Portal på www.flensborgportalen.com

Skribentmail:

Mere info: http://www.flensborgportalen.com