FORBRUG, ØKONOMI, FØDEVARER

Svinekød til halv pris

Flag 27-02-08 ~2 minutters læsning · 250 ord

Fødevarerne er steget så meget i pris i Danmark, at mange danskere rejser sydpå til bl.a. Flensburg for at købe deres dagligvarer. To af dem er pensionisterne Axel og Ketty Job, som flere gange har taget turen fra hjemmet i Randers til indkøbscentret Förde Park syd for Flensburg.

Årsagen er bl.a., at svinekød ifølge ægteparret kun koster det halve af prisen i Danmark. Desuden er både brød, grøntsager og sodavand billigere i det tyske.

Randers-parrets lange indkøbsture falder sammen med, at mange danske fødevarer netop nu stiger kraftigere end i f.eks. Tyskland og Sverige. Bl.a. er priserne på korn- og brødprodukter steger med 12,3 pct. fra januar 2007 til januar 2008, mens de kun er steget 7,6 pct. i Sverige og 6,0 pct. i Tyskland i den samme periode.

Helt i top ligger minimælk og letmælk, som er steget med henholdsvis 23 og 21 pct. i løbet af det seneste år, mens prisen på rugbrød har taget et hop på 18 pct. i Danmark i 2007.

De danske prisstigninger er så usædvanlige, at KonkurrenceStyrelsen er gået i gang med at undersøge, om der skulle ligge prisaftaler bag. Det er der dog indtil videre ikke basis for at konkludere, mener styrelsen.

Alligevel kalder Agnete Gersing, direktør for KonkurrenceStyrelsen, det bemærkelsesværdigt, at brødpriserne kan stige med 13 pct. i Danmark, mens de kun stiger med det halve i nabolandene. Og det samtidig med at kun 13 af prisstigningen i Danmark kan forklares med stigninger i priserne på råvarer, forklarede hun i indslaget.

Skribentmail:

Mere info: http://nyhederne.tv2.dk/video/index.php/nodeId-10595401.html