Hvis den tyske mægler kræver reserveringsgebyr for lejligheden, gælder det om at være på vagt. For det er ikke lovligt, medmindre notaren har skrevet under. Derfor skal man ikke betale større beløb uden sikkerhed. Hvis sælger forsvinder, er alle pengene nemlig også væk.
»Jeg havde et tilfælde, hvor en dansker havde betalt 100.000 euro forud, hvor mægleren derefter forsvandt, før notaren havde skrevet under. Dermed var pengene tabt. Det var ret ærgerligt for danskeren,« siger advokat og notar Gerhard Link, Link & Milewich, Berlin.
Gerhard Link taler flydende dansk og har bl.a. specialiseret sig i at tage sig af danskere, der er på boligshopping i Berlin.
Han mener, at man skal være meget på vagt over for de tyske mæglere. De er det dyreste led i en bolighandel og kræver ofte mellem fem og syv pct. af salgsprisen. Et salær, der dog ikke ligger fast, men kan forhandles ned til mellem to og tre pct. Til sammenligning skal den tyske notar kun have ca. 0,8 pct. af købssummen.
Og den tyske notar kan man sagtens nøjes med, hvis man blot køber en almindelig ejerlejlighed i Berlin. Her er der ingen grund til at hyre en advokat, da en notar skal undersøge alt det juridiske. Han skal fungere som advokat for både sælger og køber og bl.a. undersøge, om der er pant i lejligheden, og om lejligheden er udlejet.
»Der er ofte problemer, hvis lejligheden er udlejet. For det er meget vanskeligt at få lejer ud. Derfor er de udlejede lejligheder 20-30 pct. billigere. Derfor skal jeg som notar finde ud af, hvad betingelserne er, hvis køber har ønske om at bruge lejligheden. I det hele taget er det notarens pligt at sikre sig, at køber kender til alle de juridiske forhold og oplyse om risici, så hvis køber er dansk og ikke forstår tysk, skal notaren sørge for, at der kommer tolk på,« siger Gerhard Link.
Men er man som dansker i gang med at købe en lejlighed i et af de mange byggeprojekter, der skyder op i Berlin p.t., gælder det om at få fat i en advokat. Her skal man igen være på vagt, for der er stor forskel på prisen. Der er eksempler på, at danske advokater kræver 3.000 euro plus moms, hvor taksten for tyske advokater er 2,4 pct. af købssummen. Man kan dog sagtens aftale en pris på forhånd, så det bliver en del billigere end den normale takst på en tysk advokat. Vi endte således med at få en advokatregning på 700 euro.
Ifølge Gerhard Link er der mange danskere, som underskriver købskontrakten på den tyske ambassade, uden dansk oversættelse af kontrakten. Er det tilfældet, anbefaler han igen, at der hyres en advokat.
Friderichshain
I dag er Friedrichshain tilholdssted for de unge, kunstnerne og udlændinge, men bydelens historie går helt tillbage til år 1200, hvor det var et fiskersamfund, som lå på halvøen midt i floden Spree.
Friedrichshain fandt sin form i 1920, hvor den var socialisternes og kommunisternes højborg. Efter murens fald er kvarteret blevet et af de mest hippe i Berlin, og mange berlinere flytter hertil, fordi lejlighederne er billige. Men udviklingen er gået stærkt. Friedrichshain er nu et af de tættest beboede områder i Berlin.
Det tætte naboskab til Prenzlauer Berg har smittet af bl.a. i området ved Simon Dachstrasse med cafeer, restauranter, skønne alleer og masser af udeliv. Tilsvarende har Kreuzberg på den anden side af Spree smittet af med sin ukonventionelle og multikuturelle atmosfære. Warschauer Strasse og Oberbaumbrücke forbinder de to bydele og betragtes som Berlins smukkeste bro. Friederichshin ligger næsten midt i Berlin.