BOLIG, JURA, REGLER, BOLIGUDLEJNING

Udlejning med måde

Flag ARTIKEL 21-06-08 ~2 minutters læsning · 273 ord

Har man ejerlejlighed i Tyskland, er selve huset altså alt, hvad der hører til den fælles ejendom forsikret gennem ejerfællesskabet. Men den helt nøjagtige definition af, hvad der hører til den fælles ejendom, kan være forskellig.

»Normalt er det mure, fællesareal, opgange o.s.v. Så regner det meget, og vandet løber ind i en lejlighed via altanen, så er det ejerfællesskabet, der hæfter. Men opstår der en vandskade, fordi man har glemt at slukke for vandet, skal man selv betale. Derfor er det vigtigt at tegne en indbo- og ansvarsforsikring. En ansvarsforsikring er forholdsvis billig. Den koster ca. 50 euro om året. Men der er ingen forsikringstvang,« siger den tyske notar og advokat, Gerhard Link.

Har man først købt en ejerlejlighed i Tyskland, kan man selv bestemme, om man vil lade den stå tom, selv bruge den eller leje den ud.

»Problemet er, at der ikke er nogen opsigelsesret, hvis man har lejet lejligheden ud. Medmindre man selv skal bruge lejligheden og det er eneste bolig. Så for en dansker vil det kun være muligt at opsige en lejer, hvis danskeren f.eks. får arbejde i Tyskland og derfor er flyttet til landet.

Danske ejere skal også være opmærksomme på, at mange steder har ejerfællesskabet i en ejendom forbudt erhvervsmæssig udlejning. Og det har man ofte gjort, fordi netop mange danskere udlejer deres lejlighed som var lejligheden et pensionat eller et hotelværelse,« siger Gerhard Link.

Hvis man lejer ud til venner og bekendte af og til, er det ikke noget problem. Problemerne opstår, hvis lejligheden konstant er udlejet til skiftende personer. Det giver støj og gener for de fastboende, og så kan ejerfællesskabet forbyde det.