BOLIG, ØKONOMI

Billig ferielejlighed i verdensby

Flag ARTIKEL 24-04-06 ~2 minutters læsning · 394 ord

Tusindvis af danskere har i de senere år investeret i bolig nummer 2 i Berlin. Det er der mange gode grunde til. Den tyske hovedstad er nem at nå. Den er en verdensby, omend en af de mindre af slagsen, men derfor overskuelig. Den har genvundet sit fæste som en af verdens absolut førende kulturcentre, og ikke mindst: Boligerne er billige.

Mens priserne på fast ejendom herhjemme fortsat udvikler sig til gunst for dem, som har, er det siden genforeningen for over 15 år siden gået den anden vej i Tyskland, og det især i Berlin, som er hårdt ramt af nedlæggelse af industrivirksomheder med deraf følgende tårnhøj arbejdsløshed.

Boligpriserne er raslet ned år efter år, og først her i de seneste måneder er der sket en stabilisering af prisniveauet.

Så det er fortsat en overkommelig økonomisk byrde at erhverve lejlighed i Berlin, men lad drømmen om Berlin og ikke forventningen om en guldrandet investering være drivkraften i købsovervejelserne. I dag står op mod 100.000 berlinske lejligheder tomme. En tredjedel skønnes mere eller mindre ubeboelige og står foran en totalsanering, mens resten venter på beboere.

Byen har netto mistet omkring 100.000 indbyggere gennem den seneste halve snes år. Enkelte bydele er dog så attraktive, at boligpriserne er pænt stigende.

Inden man beslutter sig for at købe fast ejendom i Berlin, lønner det sig at tjekke prisniveauet i de enkelte kvarterer. På nettet findes en del søgemuligheder, hvor ejendomsmæglerne lægger deres tilbud ud. To anbefalelsesværdige er www.immobilienscout.de, der dækker hele Tyskland, og avisen Berliner Morgenposts www.morgenpost.de. Med et Berlinkort ved siden af computeren kan man danne sig et overblik over prisniveauet i de enkelte kvarterer.

Vær opmærksom på, at det i Tyskland er køber, der betaler mæglersalæret, normalt omkring syv procent, som skal lægges til den opgivne pris.

Så tag endelig en tur til Berlin for at lære de udvalgte områder nærmere at kende. Trav kvartererne tynde, og gør det morgen, middag og aften. Find ud af, om trafikstøjen er (u)udholdelig, om der er larm i gaderne sent om aftenen, og om der er trygt at være. Berlin er generelt en by uden voldsom kriminalitet, men nogle kvarterer føles sikrere end andre.

To fænomener irriterer enhver dansker i Berlin: Hundelorte og graffiti. Begge dele findes i rigelige mængder overalt i byen, selv i de bedsteborgerlige kvarterer. Så det skal man ikke lade sig afskrække af.