BOLIG, GENERELT, BÅDE, GRUNDE, JORD, IT, LEJLIGHEDER, VILLAER

Begrebsforbistring

Flag 06-02-08 ~3 minutters læsning · 462 ord

Kære Zarema!

Dit indlæg om pro og kontra ved hhv. at leje eller købe bolig i Tyskland forvirrer mig ret meget.

Du betegner husleje som «Wohngeld». Wohngeld er boligsikring til lejere ud fra bestemte kriterier, som vi også kender det i Danmark. Husleje hedder Miete. Kalt- eller Warmmiete. Altså betegnelsen for den nøgne husleje uden aconto forbrugsafgifter inkl. varme eller huslejen inkl. disse afgifter. El afregnes som hovedregel direkte mellem lejer og forsyningsvirksomhed. Det hedder Betriebsnebenkosten og inkl. ud over forbruget forskelligt alt efter kontrakt: Antennebidrag, renovation, vedligeholdelse af bygning og udenomsarealer osv. Telefon- og internetabonnement har intet med husleje at gøre. Som i DK.

Du har helt ret i, at både ejere og lejere har udgifter til forbrug. Selvfølgelig!

Hvad mener du med sætningen: «…bliver «Wohngeld» som regel omlagt således, at lejeren betaler det meste, mens udlejeren betaler den lille del, som på ingen måde kan omlægges til lejeren»??

Ingen lejer sin bolig ud med budgetteret underskud, men for at tjene penge. Overskud. Ingen udlejer betaler hver måned en del af lejers husleje. Muligvis mener du de store almennyttige boligselskaber, der modtager skattekroner - öffentliche Gelder??? Disse ghettoer vil næppe være relevante for danske statsborgere.

Til køb: Du har atter fuldstændig ret i, at der skal betales afdrag på lån til køb af bolig. Det skal der også i DK og for den sags skyld over hele verden.

Din sammenligning mellem husleje og afdrag på egen bolig - 5.000 DK over 36 måneder = 180.000 DKK halter alvorligt, for du glemmer, at afdraget på ejerbolig er minimal i forhold til renteudgifter osv. Forudsat, som du selv gør, at boligen er finansieret. Der er altså på ingen måde tale om en nedbringelse af restgælden med et sådant beløb. I Forhold til DK har boligejere i Tyskland ikke skattefradrag for renteudgifter. Denne væsentlige oplysning mangler.

Du postulerer, at man for 180.000 DKK kan købe en hel lejlighed i Tyskland. Hvor henne? Konkrete eksempler? Hvad forstår du her under «en hel lejlighed»?

Min datter ved Flensborg har i lang tid haft et kun 10 år gammelt hus på 150 qm med aircon, 1200 qm grund, to flotte badeværelser og alle chikaner til salg for 199.000 Euro = 1,5 mill. DKK. Der er ingen købere. Prisen er allerede sat ned til smertegrænsen. Når/hvis det engang bliver solgt, er hun indstillet på at måtte købe tilsvarende dyrere.

Jeg ved ikke, hvad ejerlejligheder koster, men ovenstående konkrete eksempel burde kunne omregnes. Men jeg ved, at min veninde i det attraktive område Twedter Plack tæt på Flensborg Fjord og alle faciliteter har en ejerlejlighed på 53 qm. Den er netop udlejet, fordi hun ikke regner med at kunne opnå et provenu ved salg, tværtimod.

Håber, at indlægget har kunnet bringe lidt klarhed i begrebsforbistringen.

Med venlig hilsen

Winnie

Skribentmail: