FORBRUG, SKATTER, AFGIFTER, GRÆNSEHANDEL

Lavere afgifter holder danskerne hjemme

Flag ARTIKEL 01-08-08 ~4 minutters læsning · 649 ord

For bare fåår siden var det et kæmpe problem, at danskere i stort tal kørte til Tyskland for at tanke bilen op med billig benzin og fylde bagagerummet med øl, vin, sodavand og cigaretter. Det kostede arbejdsplader og store tab af moms- og afgifter.

Men gennem de senere år, og især efter 2004, er grænsehandlen reduceret betydeligt, så den nu er tæt på at være en indtægt for Danmark, eftersom både svenskere og tyskere i stort tal nu tager til Danmark for at shoppe.

Denne markante ændring skyldes, at afgiften på både tobak og alkohol er sat ned herhjemme, mens den er sat op i udlandet.

Skatteministeriet har da også registreret en positiv udvikling, hvor færre danskere end før tager til især Tyskland for at købe stort ind.

»Grænsehandelen er aftaget de senere år. Det skyldes især de sænkninger i afgifterne, som fandt sted i efteråret 2003,« siger specialkonsulent i Skatteministeriet Marie Louise Hede.

Positiv udvikling

Skatteministeriet sidste større analyse af den danske grænsehandel er fra 2007 og den viste en positiv udvikling. Men siden er både afgifter og moms øget i Tyskland, hvorfor Marie Louise Hede ikke vil afvise, at den gode tendens er fortsat i år.

Tyskerne trækkes blandt andet til Danmark af lidt lavere priser på benzin og diesel. Men de kan også spare et par kroner på en pakke cigaretter.

For svenskerne er det først og fremmest de danske priser på alkohol, som trækker. Danskerne lokkes omvendt til Tyskland af lave priser på især øl, sodavand, spiritus og bordvin i den billige prisklasse. Det var, fordi den såkaldte 24-timersregel faldt bort ved indgangen til 2004, at Danmark blev presset til at sætte afgiften på en række varer, der er følsomme over for grænsehandel, pænt ned.

Et-døgnsreglen er væk

Tidligere skulle man have været uden for Danmark i minimum ét døgn for at kunne tage den »store« ration af toldfrie varer med hjem. Men den regel faldt som følge af pres fra EU bort fra og med 2004.

Ændringen betød, at alle nu frit kan købe varer til eget og privat forbrug i andre EU-lande i noget nær ubegrænset omfang.

»Det virkede at sænke afgiften i 2003, eftersom salget af især spiritus til danskere i Tyskland siden dengang er faldet betydeligt,« siger Marie Louise Hede.

Hvad der forstås ved eget og privat forbrug, er der sat nogle vejledende grænser for. De hedder ti liter spiritus, 800 cigaretter, 110 liter øl og 70 liter vin. Det er lovligt at tage også endnu mere med ind i Danmark.

Man risikerer så bare at skulle gøre rede for, om det virkelig er til ens eget private forbrug, hvis man eksempelvis køber 20 eller 30 flasker spiritus. Der er dog ikke tale om privat forbrug, hvis man køber stort ind til venner på villavejen eller til kolleger på jobbet.

Frit slag for indkøb

Ud over de vejledende kvoter i forbindelse med tobak og alkohol, er der frit slag. Engang fandtes en øvre beløbsgrænse for, hvad man måtte købe i udlandet og tage med hjem til Danmark.

Men den er faldet helt væk, når det drejer sig om indkøb i andre EU-lande. Så man må gerne tage til Tyskland hvor momsen er en del lavere end herhjemme og købe vildt og voldsomt ind af nyt tøj, stereoanlæg, smykker, computere, og hvad man ellers kan forestille sig.

Fra og med 1. maj 2004 blev en række nye lande også medlem af EU. Det var blandt andet Polen, som blev medlem af EU-klubben, og her er prisen på cigaretter og spiritus betydeligt lavere end i Tyskland.

Men de nye EU-lande har en række overgangsregler, før de bliver hele og fulde medlemmer af det indre marked. Så først fra udgangen af 2008 bliver det muligt at hjemtage store mængder af de varer, som beskattes hårdt i Danmark, fra Polen og Bulgarien. Rumænien og de Baltiske lande har en overgangsordning frem til udgangen af 2009.