BOLIG, KØB, SALG, ADVOKATER, EJENDOMME, FERIEBOLIGER, INTERNET, LEJLIGHEDER, MØBLER

Dansk jule-invasion i Berlin

Flag 04-12-07 ~6 minutters læsning · 1148 ord

Pressemeddelelse fra BoligBerlin:

En historisk dansk invasion finder denne jul sted i Berlin, hvor saneringen er afsluttet af de ejendomme, som danskerne købte rigtigt mange af under det store Berlin-boom for godt et år siden. De første indflyttere er tilfredse med den tyske byggestandard, og de skal nu i gang med at møblere lejlighederne – når de ikke skal ud for at besøge de mange tyske julemarkeder. Den tyske bysanering fortsætter på fuldt tryk, og at priserne i centrum stadig er på under det halve at niveauet i København.

Tyskerne har allerede vænnet sig til det danske sprog, når de tager på et af de mange julemarkeder i centrum, men denne jul vil mange sikkert blive overraskede over, at deres nye nordiske brødrefolk er rykker helt ind i opgangen ved siden af – ja og ofte oven i købet i flere opgange omkring dem.

Det var en historisk begivenhed, da danskerne for et par år siden begyndte at få øjnene op for, at Berlin var spændende – og oven i købet billig. Bysaneringen var stærkt fremskredet, og charmen ved den tyske hovedstad var nu så tydelig for enhver, at køberne ikke længere var i tvivl, da de tog på rundvisning i en ruin fra 1900-tallet med gennemslidte gulve, gråt DDR-tapet og sanitære forhold som på en lejrskole i 30’erne. Køberne troede på projektet, og et historisk opkøb af fritidsboliger syd for grænsen tog sin begyndelse.

[]Har ikke fortrudt[]

Og de første købere har ikke fortrudt. De glæder sig i disse dage til at overtage deres Berlin-bolig, der er saneret helt ind til de rå mure og bærende bjælker, hvorefter det hele er bygget op efter købers ønske. Alle de originale stuk og træudskæringer, facader m.v. er bevaret, men fornyet, så man bor i en ny lejlighed efter nyeste byggestandard, men med al den gamle charme bibeholdt.

Kolding-familien Peter og Annette Therkelsen er to af de første, der købte et saneringsprojekt gennem BoligBerlin. De valgte en lejlighed på 52 kvadratmeter til 900.000 kroner i projektet i Jablonski Strasse, der ligger midt i Prenzlauer Berg, hvor såvel tyskere som danskere for øjeblikket køber mange boliger.

Peter Therkelsen, der er kædechef i hvidevarekæden Elplus siger:

”Tyskerne er kendt for deres grundighed, og det fortjener de også. De har holdt tidsplanen, og de har med omhu bibeholdt alt det herskabelige med træudskæringer i dørene og gelændere i opgangen, samtidig med, at alt det grundlæggende som gulve, vægge, isolering, facade og installationer er skiftet helt ud. Vi har derfor i dag en ny lejlighed i et gammelt, historisk byggeri”.

Han og Annette var ikke et sekund i tvivl, da de sammen med mægleren BoligBerlin så nærmere på kvarteret og den charmerende ejendom med den herskabelige opgang med de store dørpartier i træ. Men plantegningen var de ikke vilde med, forklarer Annette, der er medejer af vikarbureauet Focusgruppen i Kolding:

”Vi kunne hurtigt se, at plantegningen fra bygherren var helt håbløs, da den spildte 13 kvadratmeter på en mellemgang. Så tegnede vi det om, og fik det bygget, så vi fik to værelser og et køkken-alrum – præcis som vi ønskede os”, siger hun.

[]4 ½ times kørsel til storbyen[]

Selv om familien har sommerhus, så har de bestemt glæde af lejligheden i Berlin også, fortæller Annette Therkelsen.

”Vi er begge bymennesker, og her kan vi få alle vores storbydømme udlevet med museer opera og restauranter af enhver art. Vi har været i byen syv gange, og har faktisk kun brugt vores eget køkken en enkelt gang hernede, og vi har endnu ikke spist det samme sted to gange,” fortæller hun og oplyser, at det kun tager 4 12 time at køre derned. Ikke mere, end man kan tage på weekend i lejligheden.

[]Børnenes Berlin[]

Indtil nu har de taget børnene, der er fire og otte år med fire gange, og det har været en succes.

”Når børnene er med, bliver det på deres præmisser, og de er allerede rigtigt glade for at komme herned, og vi har da også været ude og besøge Sealife og Aleaxa-landet, der ligger her i centrum. Og så har vi været i Europas største badeland Tropical Islands, der ligger 50 kilometer herfra.

”Det bedste er dog, at vi nu har fået et perfekt sted for en venne-weekend, som vi let kan holde, fordi vi har så meget familie i Kolding, der er glade for at have børnene af og til – en perfekt løsning for alle parter”, fortæller hun.

[]Vesttyskere rykker mod øst[]

Direktør i BoligBerlin Peter Gotschalk fortæller, at lejligheden i Jablonskistrasse er et godt eksempel på det, som danskerne søger.

”Danskerne var hurtige til at opdage kvaliteten i saneringsprojekterne, og faktisk er det først nu, at tyskerne fra vest også er begyndt at se fordelen. Faktisk med sådan en iver, at vi ofte ikke kan få fat i saneringsprojekterne, inden de er solgt til tyskere”.

Den udvikling har været med til at sikre investeringen - især Prenzlauer Berg, hvor priserne er steget med over ti procent om året de seneste par år. I Friedrichshain, der ligger lige så centralt, har man kunnet konstatere lignende stigninger, men priserne her er generelt lavere, og det er her, langt de fleste danskere har købt.

”Det tror jeg ikke har været ufornuftigt, for Friedrichshain ligger lige så centralt og lige så attraktivt ift. parker, grønne områder og offentlig transport. Eneste forskel er, at saneringen ikke er nået nær så langt her, men om fire-fem år vil mange danskere kunne konstatere, at de har tjent helt fornuftigt på det”, vurderer den danske mægler, der har boet i Berlin i seks år.

Lige nu glæder BoligBerlin sig især over, at alle projekter er ved at være færdigbyggede til kundernes tilfredshed, og det siger en hel del om tyskernes grundighed og stramme lovmæssige styring af saneringskontrakterne.

”Vi har indimellem brugt en hel del tid med at snakke med advokater om små formuleringer i kontrakterne, men alle bange anelser er nu gjort til skamme, og det glæder vi os over sammen med kunderne. Kunderne køber saneringsprojekterne, fordi de vil undgå bøvl og have høj kvalitet og en gennemprøvet kontrakt, som sikrer en mangeårig garanti på byggeydelsen. Det får man ikke, når man køber noget brugt eller overfladisk moderniseret,” siger Peter Gotschalk, der er sikker på, at danskerne har gjort en god investering.

”Vores interne undersøgelser viser, at over halvdelen af vores kunder ikke kalkulerer med, at de opnår så store prisstigninger, som vi har set i Danmark over de næste 10 år. Motivationen er mere ønsket om at have en base i en spændende kulturby som Berlin – og så kommer ønsket om en hurtig gevinst i anden række. Alle banker og investeringsfolk regner dog med, at der kommer en gevinst i de kommende år – bare man køber i centrum. Og i mellemtiden kan man så glæde sig over de mange oplevelser, som man får ud af at have en base i Berlin”.

Skribentmail: