BOLIG, ØKONOMI, FERIEBOLIGER

Påskens boligkøbere oplever højere priser i Berlin

Flag 31-03-07 ~5 minutters læsning · 951 ord

PRESSEMEDDELELSE FRA BOLIGBERLIN:

Det er stadig billigt at købe bolig i Berlin, men det er blevet dyrere end for bare et år siden. Det vurderer selskabet BoligBerlin, der i disse dage forbereder sig på at vise købelystne danske rundt i påskeferien. For at kunne forklare kunderne de stigende priser, har selskabet netop foretaget en analyse af markedet for ejendomshandel i byen i 2006, hvor priserne på butikker og bolig-ejendomme er mere end fordoblet. Prisen på ejerlejligheder ventes at følge efter i statistikkerne for 2007.

Flere tusinde danskere drømmer om at nye foråret midt i Berlin på en af byens mange caféer. Men drømmen er blevet dyrere at realisere, så flere tænker på investering, når de køber.

Tallene taler deres tydelige sprog. Efter flere år med faldende priser i den tyske hovedstad, tyder helt nye tal på, at prisstigningerne er kommet til de attraktive områder af Berlin. Berlins største danskejede ejendomsformidler BoligBerlin har indhentet oplysninger fra de offentlige myndigheder, og de viser entydigt, at priserne er på vej op. En vigtig indikator er de samlede skatteindtægter fra handel med fast ejendom i Berlin, og de steg til mere end det dobbelte fra 2005 til 2006. Det viser helt konkret, at der for alvor er gang i markedet, hvor købere af ferieboliger, investorer og lokale nu tilsammen ønsker at få del i den positive prisudvikling.

Tallene er hentet fra Berliner Senatsverwaltung für Finanzen (SfF), der opkræver skat af værdien af alle ejendomshandler i Berlin. Her viser det sig, at der i 2005 blev opkrævet godt 257 mio. euro, mens man i 2006 fik mere end 485 mio. euro ind i skat på handel med ejendomme. Dermed er også den samlede omsætning på al handel med ejendom i Berlin steget til det dobbelte i 2006 i forhold til året forinden.

Det berlinske hovedtinglysningskontor Gutachterausschuss für Grundstückwerte Berlin (GAA) bekræfter i sine seneste rapporter tendensen til stigende priser. Tinglysningskontoret registrerer al handel med boliger og grundstykker, som går gennem de offentlige notarer. Kontoret kan rapportere, at priserne på butikker og boligejendomme er steget i markant 2006. Samtidig meldes om en generel positiv udvikling på hele det berlinske ejendomsmarked.

Især prisudviklingen på butikker og boligejendomme i øst bekræfter de uundgåelige prisstigninger. Hele 120 procent er den gennemsnitlige boligejendom / butik steget med (se note 1), og det giver et kraftigt fingerpeg om, at investorerne ikke længere kan købe ejendomme til spotpris. Når de sanerer deres nyindkøbte ejendomme skal de have forrentet en meget større udgift end tidligere.

Selv om den gennemsnitlige butik/boligejendom er steget til over det dobbelte, er antallet af handler ifølge GAA ikke steget med mere end 11 procent fra 2005 til 2006. Det viser klart, at handlerne er blevet større. Omsætningen på ejendomsmarkedet var i 2006 på 14 mia. euro.

BoligBerlin, der har tre salgsmedarbejdere i centrum, må dagligt afvise kunder, der tror, at man stadig kan få en superbillig bolig til 300.000 danske kroner.

”De tider er definitivt forbi – investorerne har taget sig af brandudsalget på den type af billige boliger, og de nye saneringer byder ikke på boliger i den prisklasse”, siger direktør i BoligBerlin Peter Gotschalk og tilføjer, at det bliver stadigt sværere for de tyske entreprenører at finde ejendomme til sanering i centrum. Derved vil det ifølge Peter Gotschalk også blive sværere i fremtiden at tilbyde danskerne helt billige boliger til investering og livsudfoldelse i kvarterer nær centrum som det nye centrum i øst Friedrichshain og Prenzlauer Berg.

”Det kan tydeligt mærkes, at mange danskere er skuffede over, at de skal op i nærheden af en million kroner for at få en flot kernesaneret lejlighed med 2 værelser. Men de glemmer, at de altså får en fantastisk centralt beliggende bolig, der er fuldstændig som ny. Det er stadig meget mindre, end det du ellers skal betale i andre metropoler i Europa”, siger han.

Peter Gotschalk tilføjer:

”Mange investorer tror, at de på grund af de stigende priser hellere skal investere i en middelgod bolig i randområderne, hvor priserne er lidt lavere, og hvor de derfor også kan få et højere afkast på lejeindtægten, der typisk ligger ca. 2 procentpoint højere end i centrum. Men hvis lejligheden giver uforudsete udgifter til vedligehold og desuden ofte står tom, så bliver man træt af den, hvis priserne samtidig falder. Peter Gotschalk vurderer, at prisstigningerne først kommer ud i de mindre attraktive områder om to-tre år.

”Og så må man jo ikke glemme, at værdistigningen i modsætning til lejeindtægten kan tages ud skattefrit, hvis man bruger lejligheden som feriebolig de sidste 2 kalenderår inden salget”, tilføjer Peter Gotschalk, der med sin faste bopæl i Berlin har fulgt markedet de sidste 5 år.

”Det er ufatteligt, at rigtigt mange danske investorer stadig er pessimister og hellere køber i Hamborg og München. Der er altså kun en bestemt mængde jord at bygge på i centrum, og i hele verden er tendensen, at folk flytter mod de velrenommerede centrale kvarterer i store byer. Berlin oplevede sidste år en netto befolkningstilvækst på 10.000 personer, og de fleste af dem vil helst bo så centralt som muligt. Når man dertil lægger, at den tyske økonomi er ved at komme i form igen, og den demografiske udvikling viser en stigning i de velhavende 35-50-årige, er det svært at bevare pessimismen”.

Note *1

Ændringen i salgspriserne fra 2005 til 2006

Vest på 49 %.

Øst på 120 %. Den reelle stigning: fra 736,5mio€ til 1.620,5mio€.

Kilde: GAA

Kilder:

Gutachterausschuss für Grundstückwerte Berlin (GAA) – „Tinglysningskontor“ der registrerer handel med bolig og grundstykker gennem de offentlige notarer – Automatisierte Kaufpreissammlung Berlin (AKS)

Senatsverwaltung für Finanzen , Berlin. pressesektionen, Clemens Teschendorf. (Tel. 0049 30 90 20 41 80)

Petra Wilfert-Demirow fra Senatsverwaltung für Stadtentwicklung (Tel: 0049 30 90 12 46 71).

Skribentmail: