BOLIG, KØB, SALG, ADVOKATER, BOLIGKØB, EJENDOMME, FERIEBOLIGER, GRUNDE, JORD, LEJLIGHEDER, UDENLANDSK, PANT

Flere får mulighed for køb af bolig i Berlin

Flag 07-11-06 ~5 minutters læsning · 855 ord

PRESSEMEDDELELSE:

Nu lige så let som at låne til et sommerhus: Flere danskere kommer til at eje deres egen bolig i Berlin. Det bliver konsekvensen af, at Ringkjøbing Bank nu er parat med lånefinansiering, hvor sikkerheden tages i den tyske bolig. Ejendomsselskabet BoligBerlin har ellers hidtil måttet skuffe mange kunder på grund af finansieringen.

Flere og flere danskere går på boligjagt i Berlin, og nu kan de gøre det med dansk finansiering. Dermed bliver det ikke stort sværere at finansiere boligen i Berlin end et dansk sommerhus.

BoligBerlin har det seneste år oplevet en nærmest eksplosiv interesse for at købe boliger i Berlin. De interesserede købere er boligejere med en stor friværdi eller helt unge mennesker, der ønsker at foretage en investering i fast ejendom i et sikkert europæisk land. Typisk unge, der har oplevet prisstigningerne i Danmark, og som regner med at få glæde af de aktuelle og forventede kommende stigninger i ejendomme i Berlin, hvor en bolig stadig fås til priser på helt ned til en fjerdedel af prisen i eksempelvis København.

Direktør i BoligBerlin Peter Gotschalk siger:

”Vi har indtil i dag ikke oplevet et eneste eksempel på, at danske banker har villet give lån til vores købere med sikkerhed i den tyske bolig. Derfor er vi glade for, at Ringkjøbing Bank, der finansierer rigtigt mange boliger i Berlin, nu er gået ind på at tage sikkerhed i den tyske bolig”.

Tilbuddet fra Ringkjøbing Bank lyder konkret på at finansiere op til 75 procent af lånet med sikkerhed i den tyske bolig, mod normalt 80 procent i danske boliger. Dermed nærmer lånet sig danske forhold, og det vil gøre det langt lettere at investere i en bolig i Berlin.

Dermed bliver flere danskere fri for at stille sikkerhed med friværdien i en dansk ejerbolig. Et krav, der er normalt, når en boligkøber søger at finansiere købet af sin nye udenlandske fritidsbolig. Det krav har lejere og nye boligkøbere uden friværdi ikke kunnet honorere. Uden sikkerhed for lånet i fast ejendom har boligkøberne været henvist til at søge lån med en væsentligt højere rente end ved køb af fast ejendom i Danmark, og det har betydet, at mange har måttet opgive drømmen.

Priserne er stigende netop nu, hvor forbrugerne i Tyskland oplever en større tillid til økonomien end i de foregående år, og hvor ikke mindst mange udlændinge har fået øjnene op for det attraktive boligmarked i Berlin. Det er derfor forventningen, at ejendomspriserne vil stige voldsomt, når tyskerne får så meget tillid til økonomien, at de vil tillade sig at låne penge til forbrug samt gøre brug af deres opsparinger.

”BoligBerlin har satset på, at denne åbning i markedet ville komme, og vi er derfor målrettet gået efter at skabe et endnu bredere udbud af boliger, så endnu flere danskere kan få den bolig, som de drømmer om. En nyrenoveret bolig i et charmerende område af Berlin koster stadig helt ned til 600.000 kroner, og det er langt under dansk niveau. Vi regner derfor med en meget stor interesse i de kommende måneder, der også vil bringe flere boligkøbere ind på markedet, som vil købe bedre og dyrere boliger end i dag.”, siger han.

Direktør i BoligBerlin Peter Gotschalk siger fortsat:

”Mange af vores kunder regner med, at værdistigningen alene vil kunne dække omkostningerne ved at eje boligen, og for øjeblikket ser det ud til at kunne lade sig gøre. Det danske boligmarked kan næppe forventes at stige ret meget mere, mens der stadig kan forventes store stigninger i Berlin. Jeg ser situationen som den samme i København for få år siden, hvor Vesterbro var på vej op, men priserne endnu ikke var kommet med”, siger Peter Gotschalk, der ikke regner med, at denne investeringsmulighed vil vare ved for evigt:

”Den liberale lovgivning i Tyskland skyldes, at der for øjeblikket ikke er mangel på boliger, og så er der jo ingen grund til at hindre købere i at opkøbe lejligheder. Men tendensen i hele den vestlige verden er, at flere flytter til de store byer, så det er kun et spørgsmål om tid, før muligheden for en billig bolig forsvinder”.

Ringkjøbing Bank er specialist når det handler om finansiering af tyske boliger. Bankbestyrer Sven Erik Steffensen oplyser, at banken i et stykke tid har arbejdet på at finde en model, der kunne gøre det muligt at tage sikkerhed i den tyske bolig.

”Markedet har været lidt ulogisk, når de store investorer har kunnet stille sikkerhed i deres ejendomme i Tyskland, mens de private investorer ikke har haft den mulighed. Derfor har vi haft en række møder med vores tyske advokater samt vores danske samarbejdspartnere, og nu har vi fundet en løsning, der sætter os i stand til at yde lån med sikkerhed i boligen.”

Sven Erik Steffensen regner med, at mange boligejere også vil tage imod tilbuddet – også selv om de har en friværdi at stille sikkerhed i.

”Selv om man har friværdi, er det jo ikke sikkert, at man har lyst til at sætte hele friværdien i den tyske bolig, og derfor er det rart for kunderne, at de kan finansiere boligen uden at skulle stille denne sikkerhed”, siger han.

Skribentmail: