BOLIG, ØKONOMI, BOLIGKØB, EJENDOMME, LEJLIGHEDER

Gevinst til danske boligkøbere på 20 procent

Flag 04-09-07 ~4 minutters læsning · 801 ord

PRESSEMEDDELELSE FRA BOLIGBERLIN:

De danskere, der købte et saneringsprojekt i Prenzlauer Berg eller Friedrichshain for lidt mere end et år siden, kan allerede nu glæde sig over, at deres bolig er steget 20 procent i værdi.

Tyske myndigheder og storbanker bekræfter, at såvel priser som huslejer er stigende i det meste af Berlin.

Mange danskere er blevet forelsket i Berlin efter en tur rundt til de mange hyggelige seværdigheder. Man kan stadig købe en kernesaneret toværelses lejlighed i centrum til lidt over 700.000 kroner, men det er 20 procent over prisen for et år siden.

Mens afmatningen på det danske boligmarked bliver stadig mere tydelig – især i de større danske byer – så ser man nu boligpriserne gå den anden vej i Berlin.

Især nybyggeri og sanerede ejendomme er inde i en gunstig udvikling.

Det har blandt andet betydet, at de mange danskere, som sidste år købte en lejlighed i byen, kan glæde sig over, at deres berlinske nysanerede bolig er steget med hele 10-20 procent.

– Prisstigningerne mærkes først og fremmest i de populære kvarterer i det tidligere Østberlin, kvarterer som Mitte, Prenzlauer Berg og Friedrichshain, hvor bydelsfornyelse og kvarterløft er ved at være bragt til ende. Her er der nu ligefrem mangel på nye eller kernesanerede lejligheder, og det har fået priserne til at stige – ikke mindst til glæde for de mange danskere, der har købt bolig inden for de sidste par år, forklarer direktør for BoligBerlin, Peter Gotschalk.

BoligBerlin formidler især saneret ’Altbau’ - altså kernesanerede lejligheder fra starten af 1900-tallet. Ved denne type lejligheder i Prenzlauer Berg og Friedrichshain er priserne per kvadratmeter gået op fra ca. 16.000 kr. i begyndelsen af 2006 til knap 19.000 kr. i dag.

  • Over halvdelen af vores kunder har ikke kalkuleret med, at de opnår så store prisstigninger, som vi har set i Danmark over de næste 10 år. Motivationen er mere ønsket om at have en base i en spændende kulturby som Berlin – og så kommer ønsket om en hurtig gevinst i anden række. Dog får vi lige nu mange henvendelser, som går på at investere i den tyske hovedstad, siger Peter Gotschalk.

Seneste markedsrapport om ejendomsmarkedet i Berlin fra Investitionsbank Berlin viser da også , at (*1) prisen pr. lejlighed i Berlin er steget med hele 25,7 procent fra 2004 til 2006.

I samme rapport konkluderer banken, at færre lejligheder i de attraktive områder i Berlin vil føre til et markant skifte i prisudviklingen. Selvom der er mange tomme lejligheder i Berlins ydreområder, så bliver knapheden større og større i bykernen, som danskerne hovedsagligt går efter: Nysanerede, moderne lejligheder i centrum af den tyske hovedstad.

– Ejendomsmarkedet i Berlin er forskelligt fra kvarter til kvarter, nogle gange fra gade til gade.. Af rent historiske grunde, som har at gøre med 2. Verdenskrig samt 40 års Berlinmur, er Berlin som et kludetæppe, og at sammenligne det ene område med det andet er som at sammenligne Høje Taastrup med Frederiksberg.

Derfor er vi så glade for, at rapporten fra IBB nu giver os ret og klart slår fast, at det er knapheden på lejligheder i bykernen, som i de kommende år vil styre prisudviklingen, siger Peter Gotschalk.

BoligBerlin har for nylig udarbejdet en meningsundersøgelse blandt deres kunder. Den viser, at mange af køberne ikke venter at tjene noget særligt på deres indkøb – men at de ønsker at gøre deres investering så sikker som muligt ved at gå efter de sanerede ejendomme med god beliggenhed.

Denne strategi har nu givet pote både for BoligBerlin og deres danske kunder:

Med de meget høje priser i resten af Europa er Berlin efterhånden det eneste europæiske ejendomsmarked i storbyerne, som endnu har et meget stort værdistigningspotentiale..

Danskernes investeringslyst skubbes yderligere fremad af, at man kan finansiere boligkøbet i Berlin ved at tage sikkerhed direkte i den tyske ejendom, således at man ikke skal røre ved sin danske friværdi. Finansiering med sikkerhed i tysk ejendom tilbydes blandt andet af Ringkjøbing Bank og Ringkjøbing Landbobank.

For de mange danskere, der fortsat overvejer, om det er en god investering at gå ind på det tyske boligmarked, så findes der et officielt prisværktøj fra den tyske Hypovereinsbank, der giver en uafhængig vurdering af, hvad en kvadratmeter i Berlin præcist skal koste. Dette værktøj giver samtidig – gade for gade – en vurdering af, om gaden har potentiale eller ej.

BoligBerlin har lanceret dette værktøj over for sine kunder og håber dermed at kunne bidrage med at skabe gennemsigtighed om udviklingen på det tyske boligmarked.

Men de danskere, som allerede har købt en lejlighed i de attraktive kvarterer behøver ikke længere være i tvivl om deres investering. Deres lejligheder er steget markant, inden køberne overhovedet har fået nøglen til deres bolig i hånden.

Kilder:

*1 IBB Wohnungsmarktbericht 2006 (marts 2007)

*2 Gutachterausschuss für Grundstückwerte Berlin (GAA)

Skribentmail: