INVESTERING, ØKONOMI, BOLIGEJENDOMME, BOLIGKØB

Tyske boligpriser er faldet med tre procent på et år

Flag ARTIKEL 19-12-06 ~3 minutters læsning · 470 ord

Det tyske boligmarked virker som en magnet på specielt danske boligkøbere. Det forlyder fra de tyske ejendomsmæglere, at hver anden bolig, som sælges i Berlin, havner på danske hænder.

Men måske kan danskerne se nogle værdier, som ingen andre kan fåøje på. Fakta er, at de tyske boligpriser fortsætter med at falde, dog i aftagende tempo.

I oktober 2006 er faldet opgjort til tre procent i forhold til samme måned året før. Især nyopførte parcelhuse mister værdi, mens den ældre boligmasse klarer sig lidt bedre. Det fremgår af det seneste udgave af det anerkendte Hypoport German House Price Index (HP

).

Det fremgår dog også, at priserne er ved at stabilisere sig - eftersom priserne i oktober er identiske med de priser, der blev registreret i september. Altså en måned med status quo.

Faldende trend

Den langsigtede tendens er dog faldende. Dermed har Tyskland som stort set det eneste land i Europa undgået de helt store prisstigninger på boliger.

Og nu, hvor der er en tendens til stagnerende eller faldende priser i mange lande - herunder Danmark - er det store spørgsmål, om det tyske boligmarked formår at gå enegang og frembringe prisstigninger. Det er der intet i statistikken, som tyder på.

Priserne på den ældre boligmasse synes ganske vist at have stabiliseret sig, og lejlighedspriserne er uændrede. Men priserne på nybyggede parcelhuse er faldet over det seneste år.

Ifølge Hypoport AG får det fortsatte fald i boligpriserne mange potentielle købere til at tænke sig om en ekstra gang. Ikke mindst tyskerne holder sig tilbage, selv om den tyske regering opfordrer befolkningen til at købe egen bolig frem for at bo til leje.

Frem til slutningen af 2005 gav den tyske lovgivning via den såkaldte »Eigenheimzulage« en lille økonomisk fordel til folk, som købte et nyopført hus. Men da denne fordel er afskaffet, ser det nu ud til, at tyskerne atter søger over mod den lidt ældre boligmasse.

Nej til nybyggeri

Ifølge HP-indekset steg priserne påældre boliger med 0,5 procent i oktober, men priserne ligger stadig hele 3,2 procent lavere end 12 måneder tidligere.

Priserne på ejerlejligheder slap uændret gennem oktober - men er nede med foruroligende 4,6 procent i forhold til oktober 2005, hvor boligpriserne i en periode var steget. Siden er den opadgående trend altså vendt til en klar tilbagegang - eller i bedste fald stagnation.

Nye parcelhuse faldt 0,5 procent i oktober i forhold til måneden før og er fortsat 1,1 procent lavere end for et år siden.

«Det her er en klar bekræftelse af den tendens, vi har set de seneste måneder, hvor nyopførte parcelhuse er mindre attraktive for køberne end tidligere,» siger formanden for Hypoport AG, Dr. Thomas Kretschmar.

I oktober var gennemsnitsprisen for en tysk lejlighed 147.000 euro, mens den var den var 202.000 euro for eksisterende parcelhuse og 213.000 EUR for nybyggede parcelhuse.