Pressemeddelelse fra BoligBerlin om, at dee rige retter blikket mod Berlin:
Mens Berlin hidtil har været kendt som stedet, hvor selv studerende kunne købe en toværelses, er det nu især udenlandske velhavere, der vender interessen mod byen. En ny undersøgelse viser, at udlændinge står for 3 ud af 4 handler i den dyre ende, fordi de har opdaget, at de kan få en penthouse for en brøkdel af prisen i eksempelvis London eller Paris. Såvel danske advokater som danske mæglere i Berlin bekræfter tendensen.
Har man ingen friværdi at investere, så tør man ikke investere i hverken Berlin eller andre steder. Men for de rigtigt rige er det ikke noget problem, at deres helårsbolig boligen er 8 millioner værd i stedet for 10. De ønsker sig stadig en eksklusiv by-lejlighed, og så vender de blikket mod et marked, hvor faldhøjden i prisniveauet er overskuelig, og hvor de får den bolig, som de drømmer om, uden at skulle gå på kompromis.”
”Jeg oplever tydeligt, at mine kunder er skiftet fra at være almindelige danskere til at være folk med flere penge,” siger advokat og notar Gerhard Link, der er en af de dansktalende aktører, der hjælper danskere på boligjagt i Berlin.
Den seneste uge har de tyske medier bragt en række af historier, hvor storentreprenørerne over for blandet andet Berliner Morgenpost viser stor optimisme – især i den høje ende af boligmarkedet (se kildehenvisning). Samtidig har Sammenslutningen af Berlin-Brandenburgischer boligselskaber (BBU) lavet en undersøgelse, der viser, at tre fjerdedele af køberne til de bedste boliger i dag er internationale velhavere for hvem London og Los Angeles er blevet for dyre.
Til sammenligning er priserne i Berlin for luksusboliger i høj kvalitet stadig attraktiv. Den sidste fjerdedel af luksuslejlighederne bliver købt af tyskerne selv.
Luksuslejlighederne er ofte projektbyggeri – enten nyt byggeri eller kernesanering af ejendomme fra forrige århundredeskifte. Resultatet er topmoderne lejligheder i bedste kvalitet med eksklusive materialer og stor nænsomhed i saneringen. Ofte er internationale kendte arkitekter med i arbejdet. Og da enhver sanering som regel medfører ny indretning af tørrelofter og lignende, bliver det til rigtigt mange penthouses til byens gæster.
I de seneste 3 år har det vist sig at være en god idé at satse på bolig i Berlin frem for på de mere eksklusive boligmarkeder. Her er prisen – modsat i det øvrige Europa – steget så meget, at samtlige danske købere har oplevet en gevinst inden indflytning. Ikke altid en voldsom gevinst, men den har været alt mellem 10 og 40 procent.
”Den tyske regering er konservativ i forhold til de kreative lånemuligheder, vi har set i bl.a. Danmark. Det har modvirket de utæmmede stigninger, som man har set andre steder”, siger Peter Gotschalk, der var den første dansker, der slog sig ned som ejendomsmægler i Berlin. Han ejer i dag ejendomsmægler-selskabet BoligBerlin. Han oplyser, at Berlin har vist sig at være en sund og konservativ investering, selv om mange - inden det europæiske boligkrak - netop advarede mod Berlin og anbefalede traditionelle byer som London og Madrid.
”Analytikerne har taget grundigt fejl, men også i Berlin er der naturligvis ingen, der ved, om markedet vender en dag. Men det giver en tryghed, at stigningen er moderat, samt at faldhøjden er langt lavere end andre steder – selv end hovedstæderne længere østpå. Derfor fastholder køberne interessen, hvis de har nogle penge at investere med. Og det har de velhavende, uanset det faldende boligmarked i resten af Europa.”
Kilder
http://www.morgenpost.de/berlin/article824865/Trotz_Finanzkrise_bleiben_Luxuswohnungen_gefragt.html
http://www.morgenpost.de/berlin/article540742/In_Berlin_boomen_Luxus_Immobilien.html